Tazza Caffe’s Incredible Transformation

view the write-up in RI Monthly

Libby Slader Interior Design (LSID) announces the completed redesign of the popular downtown Providence restaurant, Tazza Caffe.  The recent renovation brings a clean and modern look, combining elements of mahogany, metal, concrete and cork.  LSID addressed the need for improved operational capacity and a seating layout that can adapt and appeal from morning to night, take out coffee to lunch meetings, after work cocktails to full scale dining.

As one of the first places on Westminster Street in the revitalizing downtown Providence to begin drawing people to the area, Tazza’s original concept was a specialty coffee house with options for lunch, and drinks and music in the evenings.  The restaurant was looking to streamline their varied offerings, improve quality in service and food, and focus on a more targeted clientele of 30-50 year old professionals.  The restaurant continues to serve breakfast, lunch and dinner with brunch on the weekends, though emphasis in the design was made to appeal to a cocktail hour and dining crowd.

Key elements in the redesign include the relocation of the bar, a private dining area, new service station and back of house office.  Seating and space options seamlessly define areas appealing to various customer needs.  Mahogany and metal panels frame the straight concrete bar now located along the main wall of the space adjacent the entrance.  Long high mahogany and metal communal tables continue the active feel of the bar with an inviting social element.

Seating along the L-shaped window in the main restaurant space is a mix of dining height custom tufted black upholstered banquettes and booths with cocktail height two tops, giving a bright and lively eating environment.  A dining space in the back of the restaurant, designed for private party flexibility, includes dining height banquette and tables continuing the mahogany, metal and black tufted upholstery elements.

A patterned cork floor in key areas of the restaurant adds warmth, a strong graphic element and acoustical performance.  Finally, a dedicated cafe station accommodates the stop in coffee service at the main entrance.